"Βράχοι που, σαν να πυρακτώνονται ξανά, κρατιώνται με δύναμη πάνω απ' τα νερά, βαστώντας στην κορυφή τους την μακρόστενη πολιτεία."

ΚΑΔΙΩ ΚΟΛΥΜΒΑ
Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ένας μοναδικός στον κόσμο καμβάς σε μαύρες, κόκκινες και μπλε αποχρώσεις, φτιαγμένος από φαινόμενα και στοιχεία της φύσης. Πάνω του, φιλοτέχνησαν με κατάλευκο ασβέστη τις ζωές τους οι άνθρωποι της Σαντορίνης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το μυστηριώδες αυτό νησί, αποτελεί ένα έργο τέχνης θεών και ανθρώπων με σαγηνευτική φυσική ομορφιά που καθηλώνει τον επισκέπτη.

Πέρα όμως από την πασίγνωστη Καλντέρα, η Σαντορίνη κρύβει χιλιάδες ακόμα μυστικά για ανακαλύψει κάποιος: παραλίες με εξωπραγματικές αποχρώσεις, παραδοσιακά χωριά και καταπράσινους αμπελώνες. Το Armenaki Hotel είναι σημείο εκκίνησης και πηγή έμπνευσης για αμέτρητες περιηγήσεις σε ένα νησί που έχει ακόμα πολλά για να ανακαλύψετε.

Η Οία

Σκαρφαλωμένη στο βορειότερο σημείο του νησιού, η Οία αποτελεί σήμερα τον πιο γραφικό και ρομαντικό οικισμό της Σαντορίνης. Τα κατάλευκα υπόσκαφα με τις χρωματιστές πινελιές, τα σκαλοπάτια και οι μικρές αυλές που μπλέκονται η μία μέσα στην άλλη αλλά και οι περισσότερες από εβδομήντα εκκλησίες με τους χαρακτηριστικούς μπλε τρούλους, αποτελούν το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Η ομορφιά της Οίας βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αφθονία που είναι δύσκολο για τον επισκέπτη να την αφομοιώσει ολόκληρη μέσα σε μία στιγμή. Ξεκινήστε τη μέρα σας νωρίς το πρωί. Όταν ακόμα όλοι κοιμούνται και τα καταστήματα είναι κλειστά, χαθείτε στον κατακόρυφο λαβύρινθο της Οίας με τα στενά σοκάκια και τα μικροσκοπικά σκαλοπάτια. Το λευκό πρωινό φως κάνει την Καλντέρα να αστράφτει και πάνω της να χαράζονται ανάγλυφοι κυματισμοί και ασημένια θαλάσσια ρεύματα. Ανεβείτε ως τα “Μάρμαρα”, τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο της Οίας και μεταφερθείτε σε μία άλλη εποχή ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά καπετανόσπιτα, που στέκουν ως μνημεία της σπουδαίας ναυτικής παράδοσης του χωριού. Αργότερα, κατηφορίστε και πάλι προς τη θάλασσα από τα διάσημα πέτρινα σκαλάκια και δροσιστείτε με μία βουτιά στις παραλίες της Οίας: τον Κολούμπο, την Αρμένη, το παλιό λιμάνι του οικισμού, το Αμμούδι και φυσικά, το Αρμενάκι. Όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει, όλη η Σαντορίνη δίνει ένα άτυπο καθημερινό ραντεβού στα σοκάκια, στις αυλές και στο ενετικό κάστρο της Οίας. Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν μία παράσταση λίγων λεπτών με πρωταγωνιστές τον ήλιο και τη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα της Οίας μοιάζει με ιερή τελετουργία κατά την οποία ένα τόσο καθημερινό φαινόμενο παίρνει μυθικές διαστάσεις. Οι κατάλευκες γειτονιές βάφονται ξαφνικά με πορφυρά χρώματα αφήνοντας κάθε θεατή άναυδο μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Τα συναισθήματα είναι τόσο δυνατά όσο το χειροκρότημα που αντηχεί σε όλη την Οία όταν ο ήλιος βυθιστεί μέσα στο Αιγαίο. Η νύχτα βρίσκει την Οία να λάμπει πάνω στον αόρατο πλέον βράχο της Σαντορίνης. Την ησυχία της βραδιάς χρωματίζουν νότες από σερβίτσια και ποτήρια κρασιού που μπερδεύονται με ατελείωτες συζητήσεις στα βραβευμένα εστιατόρια της περιοχής. Τελευταίος προορισμός της ημέρας, τα αστέρια. Απολαύστε τα ξαπλωμένοι στο εξωτερικό της σουίτας σας στο Armenaki Hotel μαζί με ένα τελευταίο ποτήρι vinsanto.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΤΖΑ ΑΡΧΙΝΑ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΦΤΑΝΕΙ, ΤΟ ΑΡΜΕΝΑΚΙ ΣΑ ΘΩΡΩ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΝΕΙ.

Η παραλία Αρμενάκι

Η αγάπη μας για την καλά κρυμμένη ομορφιά που χαρίζεται μόνο στους λίγους που θα την αναζητήσουν, ήταν ο λόγος που δώσαμε στο Armenaki Hotel το όνομα αυτού του μικρού όρμου. Ακριβώς κάτω από γειτονιές μας, την Λότζα και το Μοναστήρι, υπάρχει το σχεδόν άγνωστο Αρμενάκι. Ένα μικρό λιμάνι που δεν φαίνεται από την Αρμένη και προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλάσσης ή από ένα απόκρημνο μονοπάτι χαραγμένο στους κατακόκκινους ηφαιστειακούς βράχους. Εκεί, κάποτε έβρισκαν καταφύγιο οι βάρκες των ψαράδων της Οίας οι οποίοι λάξευσαν στους βράχους τα “μαγαζιά” τους: θολωτές αποθήκες μέσα στις οποίες φυλούσαν τα σύνεργά τους ή διανυκτέρευαν όποτε χρειαζόταν. Ο θρύλος λέει ότι στο Αρμενάκι γίνονταν οι πιο όμορφες αυτοσχέδιες γιορτές μεταξύ των ψαράδων με φρέσκο ψάρι, αλιευτικές λάμπες και τραγούδια που μιλούσαν για το αγαπημένο μας Αρμενάκι.